Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se tu děje a o co jde [I]

Infantilita světa západní politiky a západních médií, která se tak zřetelně odráží i na české scéně, nebere konce.  Nejlépe to snad lze vyjádřit populárním slovem „šok“ - slovo „překvapení“ je pro tento jev už velmi slabý výraz. Poněkud šířeji uvažující lidé jsou se svým rozumovým „luxusem“ zatlačeni za ohradu oficiální propagandy, kde se se svými názory potulují jako s nepotřebným směšným „exotickým“ haraburdím.

Drsnou karikaturou toho, co reflektují mozky dnešních hlásných trub, je třeba příklad bojovného juvenilního bloggera a příznivce Karla Schwarzenberga Procházky, podle kterého v naší zemi schvalují „činnost ruského prezidenta Vladimíra Putina lidé, kteří zaslouží opovržení: komunisté, Klaus-Hájkovci, protiamerická fronta, NWO fanclub a další podivně myslící tvorové, jejímž výplodům asi není třeba věnovat příliš pozornosti“. Procházka dospěl až k přesvědčení, že „nejsilnější zastánce má putinovské Rusko u lidí poměrně inteligentních, kteří sice nesouhlasí s jeho činy na Ukrajině, přesto však odmítají jakákoliv opatření, neboť se obávají o HDP“. Mladík prostě v několika větách nakydá na spoluobčany, zastávající jiný než jeho vlastní názor, takové nehoráznosti a nesmysly, že dokáže duševně pohnout téměř každým a přitáhne k politickým úvahám i jinak úplné ignoranty.

Již více let, řekněme dvě generace, žijeme ve světě, který se překotně vyvíjí díky převratnému pokroku v technologiích, ve světě, který k sobě dosud zcela nevídaným způsobem v dobrém i zlém přibližuje, propojuje a mixuje civilizační prvky světových kultur. Ten proces je nesmírně rychlý. Kdyby dnes žil nacisty popravený komunistický novinář a spisovatel Julius Fučík, pak by se tentokrát svým „… kde zítra znamená včera“ trefil do charakteru doby naprosto přesně.

Prudký rozvoj technologií a proces globalizace „svižně“ ovlivňují životy prakticky všech obyvatel planety. Mění se úplně všechno, změny jsou ve svých důsledcích často překvapivé, vyžadující zvýšenou schopnost adaptability na nové a nové podmínky. Nelze se divit, že se lidský druh potýká s touto „revoluční“ situací s jistými obtížemi. Mladá generace je jí plně „obsazena“, nicméně geneticky, natož vzděláním a zvládáním nároků na komplexitu myšlení a jednání nepřipravena. Střední generace se drží zvyklostí získaných v mládí, kdy rychlík opustil stanici a většině pasažérů prakticky ujel a staří spoluobčané, až na guinessovsky vzácné výjimky, už jen z převeliké dálky mávají. Ocitli jsme se všichni ve světě, který jsme si sice sami připravili, ale ve kterém se nevyznáme. To vede nejen k pocitu či dojmu, ale bohužel i k realitě, v níž se daří chaosu, chybám, kolizím představivosti, frakturám logiky, erupcím hlouposti, fackování základních lidských potřeb a hodnot, kolapsům statistik a nepředpokládáným předpokladům něčeho, co tušíme, ale ještě nevíme, co to vlastně bude.

Vařící kotel. Kompostér plodů a zmetků lidských nápadů a činností. Nedivme se tedy, že se nám tu pak náhle zjeví i sekernicky neonacistický blogger Procházka a všechny jeho klony až po romanticky proamerického žurnalistu Šafra… stalinsky gulagovského žurnalistu jsem neobjevil , ale jistě by se nějaký takový také našel. Nedivme se tedy ani tomu, že obstarožně zatížení politici nemohou a neumějí dělat nic jiného, než mrtvé či impotentní natvrdlé brouky, v tom lepším případě poťouchlé  nebo přemoudřelé Pytlíky.

Není problém vysypat jako z rukávu desítky úžasných špičkových technických a technologických objevů, které vstoupily nebo vstupují do našich životů. Ale jmenujte mi skutečně kvalitního, dostatečně vzdělaného, moudrého, tvořivého, lidského, poctivého a pracovitého politika.

Žádný vás nenapadá? Tak to je ten velký problém dnešní doby.

Autor: Jiří Šafránek | pondělí 28.7.2014 12:10 | karma článku: 15,69 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Jiří Šafránek

Lámání chleba přes Kyjev

Prolog: Martin Babilon, Nýdek, diskusní příspěvek na Novinkách.cz 7.2.2015, cituji: „Doufám že tahle dementní skupina RUSOMILŮ nevyjadřuje názor České republiky jinak pánbůh s námi.“

8.2.2015 v 7:50 | Karma: 35,28 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Politika

Jiří Šafránek

Moc nad majetkem a krví

Dnes stejně jako v pravěku dominuje v lidské populaci boj kmenů o „holé“, dříve o holé přežití. O tom nemůže být pochyb. Taková je prostě pravda. Přestože lidstvo dosáhlo v živé přírodě mimořádného postavení a stále dovedněji využívá ke svému životu zdroje planety i nejbližšího vesmíru, bezpochyby nadále zůstává společenstvím dravých a krutých divochů. Ten názor samozřejmě nemůže zůstat bez odezvy. V mnohých vzbudí odpor, jiní možná souhlasně přikyvují, další ho pokládají za fantazii magora. Reakce jsou různobarevné. Čtenáři podle důvodů svých přístupů a postojů vytvářejí skupinky a podskupiny, někteří mě okřiknou, jiní poplácají po hlavě, tamti by mi nejraději dali do zubů anebo projeví nihilistický nadhled, nezájem, a tak různě. Každý zkrátka „podle svého“. A někde v tom chumlu je i „moje“ kmenová harmonicky bzučící (nebo vrčící?) skupinka.

20.12.2014 v 19:35 | Karma: 8,82 | Přečteno: 688x | Diskuse| Ostatní

Jiří Šafránek

Za celistvost Ukrajiny!

Zhlédl jsem akční video ze Staroměstského náměstí, kde k přítomným promluvili o svobodné Ukrajině pánové Kocáb a Bursík, podkreslení výzdobou a častuškami pražského majdanu.

22.9.2014 v 17:35 | Karma: 36,66 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Ostatní

Jiří Šafránek

Pokrytectví s kumkaty

----- (O izraelských jaderných zbraních) ----- Třebaže schází oficiální potvrzení nebo přiznání, jsou některá fakta natolik závažná, že by bylo pošetilé předpokládat nebo předstírat, že neexistují. Jeden z takových případů se týká závažného problému bezpečnosti na Blízkém východě.

15.9.2014 v 13:00 | Karma: 8,75 | Přečteno: 607x | Diskuse| Politika

Jiří Šafránek

Co je za Ukrajinskou krizí (2. část)

--------------------------------- There was an Old Lady, who swallowed a fly.-------------------------- --------------------------------- But, I don't know why, she swallowed the fly.------------------------- ----------------------------------Perhaps, she'll die!-----------------------------------------------------------

6.9.2014 v 18:50 | Karma: 20,14 | Přečteno: 688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1094x
Přemýšlivý světoobčan

Seznam rubrik