Jiří Šafránek

Lámání chleba přes Kyjev

8. 02. 2015 7:50:00
Prolog: Martin Babilon, Nýdek, diskusní příspěvek na Novinkách.cz 7.2.2015, cituji: „Doufám že tahle dementní skupina RUSOMILŮ nevyjadřuje názor České republiky jinak pánbůh s námi.“

---------------------------------------------------------------

Ministerstvo zahraničí a mainstreamová média v USA nadále svalují veškerou vinu za krizi na Ukrajině na Rusko, ale bezohledné chování Washingtonu, kterého jsme byli svědky již v minulém roce, dospělo navíc v těchto dnech k dalšímu nebezpečnému rozcestí, na kterém se zcela vážně rozhoduje o dodávkách útočných amerických zbraní ukrajinské armádě.

Náměstkyně ministra zahraničí USA pro evropské a euroasijské záležitosti Nulandová a další představitelé americké administrativy využili vnitřní ukrajinský konflikt k rychlému rozšíření a upevnění vazeb a vlivu USA v Evropě a, namísto snah o zachování historických vztahů s Ruskem, celkem banální politické napětí na Ukrajině využili k tomu, aby prostřednictvím pučistické fanaticky protiruské nacionalistické vlády v Kyjevě posunuli svět směrem k jaderné válce.

Od vzniku krize v loňském roce nebyl zaznamenán jediný náznak toho, že by se alespoň někdo ve washingtonském ústředí pozastavil nad vývojem a popřemýšlel o tom, zda vůbec stojí tato záležitost za tak vysoké riziko ukončení veškerého života na naší planetě. Američané, a díky vazalským politikům a médiím i Evropané, mají na stálém jídelníčku místo toho jen antijanukovičovskou a a aniputinovskou propagandu.

Janukovyč, zvolený v souladu s Ústavou, byl vylíčen jako zkorumpovaný tyran s přepychovou saunou v prezidentském sídle. Putin, který olympijskými hrami v Soči jasně naznačil zájem své země o hlubší integraci se Západem, byl označen za novodobého imperiálního cara nebo druhého Hitlera, čehož jasným dokladem je, že občas jezdí na koni bez trička.

Sdělovací prostředky USA zcela odmítly zveřejnit důkazy, potvrzující, že Nulandová a další američtí představitelé pomáhali destabilizovat Janukovyčovu vládu s cílem zařídit další neokonzervativní "změnu režimu".

Nulandová, která v Kyjevě osobně vyzvala k protestům proti Janukovyčovi, diskutovala loni na začátku února s americkým velvyslancem na Ukrajině Geoffrey Pyattem, kdo povede novou vládu. "Yats je ten chlapík," prohlásila o Arseniji Jaceňukovi, kterým se rozhodla „tu věc zalepit“.

Po týdnech rostoucího napětí a eskalace násilností došlo 22. února 2014 k převratu. Dobře organizované neonacistické a jiné pravicové milice ze západní Ukrajiny obsadili prezidentské budovy a přinutili úředníky ve strachu o život uprchnout. Janukovyč byl vyhnán, a za pár dní na to se Jaceňuk stal novým předsedou vlády.

Většina etnických Rusů, ukrajinských občanů, žijících na jihovýchodě země, kteří podporovali Janukovyče, ale odmítla nový americký pořádek v Kyjevě přijmout. Krymská vládní administrativa a voliči se rozhodli svůj Krym z Ukrajiny vystěhovat a vrátit ho do Ruska, což Vladimír Putin akceptoval, vzhledem k historické vazbě poloostrova k Rusku a k oprávněným obavám z předání ruské námořní základny v Sevastopolu mírotvorné vojenské organizaci NATO.

Odpor se rozšířil na východní Ukrajinu, kde se tamní etničtí Rusové proti pučistickému režimu v Kyjevě chopili zbraní. Ten reagoval "protiteroristickou operací" proti východu. Ministr vnitra Arsen Avakov, za účelem zvýšení údernosti slabé Ukrajinské armády, vyslal do bojů s "teroristy" neonacistické a další "dobrovolnické" milice, které postavil do čela útoku.

Poté, co zahynulo více než 5000 lidí, bylo v září 2014 vyhlášeno třaskavé příměří. Nicméně v lednu 2015, po zvěrstvech neonacistických eskader smrti působících v oblasti kontrolované kyjevskou vládou, zahájili Luhanští a Donbasští povstalci ofenzívu ve snaze rozšířit svou kontrolu nad větším územím.

Na aktivitu povstalců ihned zareagovali válkychtiví experti v USA, včetně komentátorů a redaktorů New York Times a Washington Post voláním o americkou pomoc silám Kyjeva dodávkami smrtících zbraní,které zastaví Putinovu "agresi". K nim se okamžitě připojili členové Kongresu i Obamovy administrativy.

V New York Times 2. února píší, že „V důsledku sílícího tlaku útoků separatistů s podporou Ruska prohlásil vojenský velitel NATO generál Philip M. Breedlove, že v dané situaci podporuje poskytnutí defenzívních zbraní sužované ukrajinské armádě.“

Téhož dne Timesy otiskly titulní článek nadepsaný „Pan Putin pokračuje ve své válce“ a pokračují s tématy o „Ruské agresi“ a o nutnosti „Zvýšit náklady“ na pomoc Ukrajině. Další den pak Washington Post přicházejí s titulním článkem „Pomoc Ukrajině. Defenzívní zbraně Rusko neodradí“, ve kterém pánové redaktoři dedukují, že Putina lze zastavit jen tehdy, pokud náklady na chod jeho "diktátorského" režimu prudce a rychle vzrostou.

Washigton prostě ovládla válečná hysterie. Nikdo nechce vypadat jako „měkýš“, natož, nedej bože, být v této atmosféře kombinace propagandy, zmatku a siláckého chlapáctví kritizován jako Putinův zastánce.

EPILOG:

Vladimír Putin, 7.2.2015, cituji: „Spojené státy se snaží zablokovat rozvoj Ruska. Washington chce zakonzervovat jednopolární svět, kterému bude vládnout. Taková situace Moskvě nevyhovuje. Pokud se to někomu líbí, chce žít v podmínkách polookupace. My to ale dělat nebudeme. Nechystáme se ovšem s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat.“

Petr Robejšek, expert na mezinárodní vztahy, cituji: "Evropané udělali fatální chybu tím, že podporovali nerealistické plány pozápadnění Ukrajiny. Dnes mají problém se ztrátou obličeje. USA naproti tomu vidí příležitost, jak s poměrně omezeným rizikem (podstatně vyšší je pro Evropany) oslabit hospodářsky a politicky Rusko. A nejenom to. Pro mě jsou Spojené státy jediným garantem toho, že Západ má v současné globální konstelaci určité šance a proto jsem velký fanoušek USA. Ale to mi nebrání vidět následující: Washington nemá zájem na tom, aby se EU stabilizovala a posílila. Proto třeba nemá nic proti eurokrizi. A také ukrajinské dobrodružství EU je z hlediska USA užitečný, protože Evropany oslabující projekt."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prameny:

https://consortiumnews.com/2015/02/06/nuclear-war-and-clashing-ukraine-narratives/

http://www.bbc.com/news/world-europe-26079957

https://consortiumnews.com/2014/04/08/when-is-a-putsch-a-putsch/

http://www.nytimes.com/2015/02/02/world/us-taking-a-fresh-look-at-arming-kiev-forces.html?_r=1

http://jirisafranek.blog.idnes.cz/c/425268/Co-je-za-Ukrajinskou-krizi-1-cast.html

http://jirisafranek.blog.idnes.cz/c/425360/Co-je-za-Ukrajinskou-krizi-2-cast.html

http://zpravy.idnes.cz/putin-odborari-rozcileni-usa-vudce-du4-/zahranicni.aspx?c=A150207_182056_zahranicni_aba

http://www.novinky.cz/zahranicni/361060-rusku-podle-putina-nevyhovuje-svetovy-poradek-po-rozpadu-sssr.html

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Docent-Robejsek-Pokud-selze-plan-Merkelove-prijde-dodavka-zbrani-Ukrajine-Pro-Evropu-to-bude-fatalni-USA-to-vedi-chteji-oslabit-jak-Rusko-tak-nas-360985

http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/2072-novinar-odhaluje-sokujici-skutecnosti-z-ukrajiny-falesne-miliardy-dolaru-a-mrtvi-agenti-cia

Autor: Jiří Šafránek | karma: 35.28 | přečteno: 1574 ×
Poslední články autora