NASA objevila na Titanu plážové lehátko

Internetem hýbe nová kosmická senzace. Jak se zpráva šíří, nabývá zvláštních tvarů a variací a ty nám  nabuzují představu, že v odlehlém koutu Sluneční soustavy, na Saturnově měsíci Titanu, se povalují bedýnky od piva, krabičky na hovězí nebo dokonce vodovodní trubky. Poprvé jsem se o tom dočetl na Novinkách.cz a "vzalo mě to" u srdce opravdu, ale opravdu hodně...

Novinky uvedly, že podle zprávy BBC "Sonda Cassini poslala na Zemi data, z nichž vyplývá, že se na Saturnově měsíci Titanu nachází propen či propylen. Tyto molekuly skládající se ze tří atomů uhlíku a šesti atomů vodíku jsou přitom základem mnoha plastových materiálů. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je to poprvé, co byla součást plastu objevena mimo naši domovskou planetu." Dále citují popularizační prohlášení vědce Conora Nixona: „Tato látka nás v každodenním životě obklopuje všude kolem, svinutá do dlouhých řetězců formujících plast zvaný polypropylen." Jako příklad vědec uvedl plastové krabičky na potraviny."

Kreativní vědec pan Nixon podal pozoruhodnou informaci a novinářská obec se jí patřičně ujala. Na dané téma jsou nyní k mání desítky článků s názvy jako "NASA's Cassini finds 'plastic' on a Saturn moon", "Space plastic! NASA’s Cassini probe finds propylene on Saturn moon Titan", "Plastic stuff in space! Cassini probe finds propylene on Titan", "Propylene 'plastic' found on Saturn's moon Titan", "Plastic found in space:NASA discovers Propylene on Saturn's moon Titan" a tak pořád dokola. Pohodlnější čtenář, který reigstruje hlavně titulky, se tímto tedy dovídá, že NASA našla na Titanu plastickou hmotu.

Ale já s tím nesouhlasím! Sonda Cassini na Titanu žádný plast přece nenašla,  "jen" detekovala přítomnost propenu - chemické sloučeniny, v anglosaském světě zvané též propylen. I patnáctiletí studenti českých gymnázií vědí, že jde o jednoduchý nenasycený uhlovodík, po etenu druhý nejjednodušší alken, na planetě Zemi za normálních podmínek plyn, zkapalňující při mínus 48 stupních Celsia.

Pokud je člověk jen trochu více vzdělaným technikem a chemikem, ehm, jako třeba já, musí si o autorech podobných zpravodajských perel myslet, že to jsou hlupáci a ignoranti. Pravda, v případě propenu jde o látku, kterou tady na Zemi používáme jako surovinu pro výrobu plastů nebo kaučuků (zejména polypropylenu, ale i jiných polymerů), jenže mezi propenem a polypropylenem jako fyzikálními látkami je veliký rozdíl: propen je, jak jsem už napsal, plyn, polypropylen je tuhá, za tepla tvarovatelná hmota.

Podobně by nám mohli začít tvrdit, že vodík je voda, nebo že šroubek je lokomotiva. Nedivte se tedy, že mám obavy a že zvedám hlas. Na Zemi se propen v přírodě běžně nevyskytuje. Lidé si ho musí chemickými postupy vyrábět ze zemního plynu nebo z ropy.  Je-li na Titanu volně přítomný, pak to bude souviset s tamními podstatně jinými fyzikálně-chemickými poměry. A to je samo o sobě velice zajímavé.

Po objevu na Titanu jsem zvýšil level střehu. Výskyt prapodivných, seriózně se tvářících informací, začíná být nepřehledný. Neslibuji, že všeobecné tuposti také jednou nepodlehnu. Kvůli plastu na Titanu se nehodlám nechat uplácat čepicemi.

 

Autor: Jiří Šafránek | úterý 8.10.2013 16:40 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1368x
  • Další články autora

Jiří Šafránek

Lámání chleba přes Kyjev

8.2.2015 v 7:50 | Karma: 35,28

Jiří Šafránek

Moc nad majetkem a krví

20.12.2014 v 19:35 | Karma: 8,82

Jiří Šafránek

Za celistvost Ukrajiny!

22.9.2014 v 17:35 | Karma: 36,66

Jiří Šafránek

Pokrytectví s kumkaty

15.9.2014 v 13:00 | Karma: 8,75
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1094x
Přemýšlivý světoobčan

Seznam rubrik