Jiří Šafránek

Kdy už se zbavíme obou těchto svinstev, hnědého i rudého?

12. 09. 2013 8:49:33
S touto otázkou se na nás obrací autor Jan Zajac v závěru článku „Dejme šanci nacistům“. Komunisté a nacisté jsou podle něj jedno a totéž a demokratická společnost tedy musí vůči nim postupovat naprosto stejně. Ti, kteří se hlásí k nacismu nebo komunismu jsou nositeli mravně stejných zločineckých idejí a basta fidli.

Diskusi pod článkem lze charakterizovat jako téměř jednotný jásavý souhlasný potlesk duševně rezonujícího davu, jen mimochodem krutě ušlapavšího nešťastného oponenta Novotného, což pak i některým přišlo líto, protože jeho pitvorné myšlenky náhle jaksi chyběly k ještě většímu veselí a radosti z vítězství jejich mozků. Novotného zašlápl - tedy jeho diskusní vstupy vymazal osobně sám autor Zajac.

Nevím, do jaké míry se Jan Zajac dokázal před publikací své myšlenky ponořit do filozofie, psychologie, sociologie a historie - z jeho článku to odhadnout nelze. Zdá se, že jde o člověka, který si ale každopádně dokáže nějaké informace opatřit, analyzovat je a rychle se rozhodnout, jaká je pravda. Za svou pravdou si umí stát a již z ní nesleví ani chlup. Otravní Novotní u něj navždycky skončili – ti si už neškrtnou. Bravo, mladý muži Jane Zajaci, sluníčko naše přejasné.

V antikomunisticky frenetické náladě celé té diskuse jsem si dovolil vložit vlastní skromnou poznámku, že v rovnici nacismus = komunismus vidím problém v tom, že z hlediska budoucího vývoje lidstva má, podle mého názoru, komunismus budoucnost, zatímco nacismus je už navždycky vyřízený. Nemilosrdně jsem byl smeten 17 zápornými hlasy, čímž jsem naráz ztratil všechny kytičky (1 povolený vstup do diskuse) a šel domů. Prostě, fiasko. Kdybych si už předtím v životě nesáhl párkrát na dno, tak nevím.

Mám dobrou osvědčenou metodu, jak věci hodnotit: pozorování, naslouchání, studium, odstup a nadhled. A nestačí mi jen osobní zkušenost, musím znát příběhů mnohem, mnohem víc.

Komunismus i nacismus jsou těžká témata. Komunismus je nicméně tématem těžším než nacismus. Abychom pochopili filozofii a smysl komunismu, musíme se vrátit ke klasikům, tedy zejména k Marxovi. Musíme znát historii Evropy 19. a 20. století. Musíme vědět, že pokus o reálný socialismus v Rusku byl chybou. Musíme vědět, co dokáží psychopaté, dostanou-li se k moci a musíme vědět mnohem a mnohem víc. Něco mi ale říká, že žádný "bystrý Zajac“ na tohle neskočí.

Autor: Jiří Šafránek | karma: 9.69 | přečteno: 502 ×
Poslední články autora